Besøk av skoleelever fra St.Svithun vgs.

 

Mandag 30/9 fikk vi besøk av tre skoleelever fra st.svithun vgs. de hadde fått i oppgave om å skrive om religion og hadde valgt buddhisme som sitt tema. Første time fikk de delta i litt undervisning og prøve seg på meditasjon, selv om ungdommer på den alderen tenker det er sikkert det siste de ønsker å gjøre, å sitte i ro og kun observere pusten, så stod de gått i det.

Deres første spørsmål var: Hva er det viktigste en buddhist må gjøre?

Når en begynner å meditere, oppnår en mer kapasitet, eller mer riktig å si, en blir bevist på at vi har mer kapasitet. Gjennom refleksjon på sitt eget liv på hva en har hørt og studert i buddhismen, blir man mer bevist på at det er du selv som er ansvarlig for din egen lykke og smerte i livet, for noen betyr det mye frihet og glede for andre kan det gi frykt, for en kan ikke skylde på sine foreldre, samfunn, politikk, eller en gud som straffer eller gir oss glede mer.

Hva er det mest sentrale i buddhismen?

Det er nok flere som vil gi forskjellige svar, alt etter linjen de følger, og når en først begynner å spør om spørsmål på en slik måte, vil det også bare avdekke mer spørsmål. Mesterne fra fortiden, nåtiden og Buddha vil nok påpeke at essensen ligger i å utvikle kjærlighet, medfølelse og bodhicitta, at en inkluderer alle i sin meditasjon og gode ønsker, og uansett hvilke vanskeligheter en har med andre, å ikke ekskludere dem fra sinnet vårt.

Hva innebærer det å være munk/nonne?

Svar: Siden jeg selv ikke er munk eller har noen ønske om å bli munk er det vanskelig å svare på, men i hovedsak når en tar munk eller nonne løfter, så er det for å hjelpe enn med å holde fokus, for å leve et etisk liv i samsvar med seg selv og andre.

Hvor mange ganger mediterer du til dagen?

Det er individuelt og alt etter sin egen kapasitet hvor mye eller hvor ofte en mediterer til dagen, Shamar Rinpoche sa det finnes ingen perfekt tid på døgnet å meditere, du mediterer når du føler det passer deg og din rytme, jeg selv foretrekker å meditere på kvelden, men det har nok også med min livsstil å gjøre, jeg foretrekker å stå opp og komme i gang med dagen, og på kvelden når jeg har flere nye inntrykk er det en god tid å reflektere og meditere, dager jeg har fri kan jeg også meditere på morgenen, det er viktig en finner sin egen rytme og ikke tror at hva andre nødvendigvis gjør er riktig.

 

71282697_503436273536891_621133540372774912_n.jpg
72470923_445264362999081_4113982111495487488_n.jpg